De Loge

Loge Herrezen Land

Geschiedenis

Geschiedenis van Loge Herrezen Land: Een Reis door de Tijd

Oprichting en Eerste Stappen
Loge Herrezen Land werd formeel opgericht in 1995, maar voordat dit een feit was, moest er aanzienlijk veel arbeid worden verricht. Op 17 juni 1993 namen twee vrijmetselaren van de loges “Scharende Broeders” uit Huizen en “In Vrijheid Een” uit Bussum het initiatief om een loge in de Flevopolder te vestigen—de allereerste loge in de provincie Flevoland.

Goedkeuring en Voorbereiding
Na goedkeuring van het Hoofdbestuur van de Orde op 10 december 1993, werd een Maçonnieke kring opgericht ter voorbereiding op de nieuwe loge. De werknaam voor zowel de kring als de toekomstige loge was “Het Nieuwe Land.”

Naamgeving en Symboliek
Uiteindelijk werd gekozen voor de naam “Herrezen Land,” een naam die zowel verhevenheid als de inpoldering van land symboliseert. Hoewel sommigen kritiek hadden op de naam—immers, het land verrees niet, het waterpeil daalde—biedt een ander perspectief een andere waarheid: voor iemand op een boot lijkt het land te verrijzen uit het water. Alles is relatief.

Belangrijke Momenten
In 1995 werd het Leerling-tableau handgemaakt door de echtgenote van een van de oprichters. Er ontstond enige paniek toen bleek dat enkele symbolen gespiegeld waren, maar dit werd tijdig gecorrigeerd. Op 17 juni 1995 werd Loge Herrezen Land officieel erkend tijdens het Grootoosten in Utrecht. Later dat jaar, op 4 december, vond de eerste inwijding plaats.

Locaties
Door de jaren heen zijn de Comparitiebijeenkomsten op verschillende locaties in Almere gehouden. Tegenwoordig vinden deze plaats in het Voorhuis van Stadsboerderij De Kemphaan, terwijl de Open Loges in het logegebouw in Bussum worden gehouden.

.

Loge Herrezen Land